Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Filt till Ellie

För några veckor sedan fick jag i uppdrag att göra en filt till nyfödda Ellie. Beställaren valde mönster och design, rött och svart- alltid rätt tycker jag. Jag har bara gjort en kantad filt en gång förut och den här gången gjorde jag misstaget att inte ställa upp differentialmatningen tillräckligt mycket. För den som tycker att det var ett onödigt svårt ord har jag här hittat en förklaring som jag tyckte var bra:

Diffrerentialmatning betyder att det finns två matare som ligger efter varandra. Diffen är bra om du har tyger, oftast tunna tyger, som sträcker på sig och därmed blir vågiga i kanten. Genom att ställa om diffen så att tyget inte matas lika fort framtill utan i stället bromsas kan man förhindra vågorna.
Motsatt kan man ställa om matningen så att man medvetet sträcker på kanten. Detta använder man på strechtyger för att få en dekorativ vågigkan som blir som en volang, gärna med avikande färg på tråden.
(www.sysidan.se)

När jag sydde fast kantremsan längs med hela filten blev det ordentligt vågigt. Men istället för att göra om direkt trodde jag att det skulle gå att stryka den slät (!) och fortsatte kanta. Resultat: Supervågigt. Lite charmigt men ändå inte. Det slutade med att jag klippte loss hela kanten, ställde upp diffen och gjorde om hela proceduren. När allt väl var gjort kändes det genast bättre än att ha skickat iväg något som var halvdåligt sytt. Den är fortfarande lite vågig på sina ställen men inget som jag tycker stör helheten. Röda moln med applikation på ena sidan och svart velour på andra, mysigt!

Ha en skön helg!

4 comments to Filt till Ellie

 • Vilken fin filt! Vad ställde du diffmatningen på sen när det blev bra?

 • Å så fin! Härliga färger och jag tycker som du att rött och svart är alltid rätt!

 • emster

  onomak: jag ställde upp det nästan till max men perfekt blev det ändå inte. Kanske finns det andra inställningar att kombinera med som gör att det blir bra.

 • Melanie

  Hallå!
  Vi är mycket nöjda med filten!
  Den ligger i vagnen!

  MVH
  Melanie (Ellies mamma)

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

No CAPTCHA challenge required.
 

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010