En söndagkväll då alla barnen sover. Vi har varit borta över helgen och jag har inte kunnat träna. Vasaloppet och annan rolig sport har gått på tv. Jag borde varit superpeppad. Eller? Nej, jag hade ingen lust alls att träna.

Jag tror att sömnen är en stor bov i det hela. En normal vardagsnatt snittar jag kanske 5.5-6h sömn. Jag försökte hitta lite forskning kring sömnens påverkan på motivation. Det finns säkert mycket i ämnet, det är nog bara jag som letat dåligt, men det mesta jag hittade handlade om sömn vs prestation/övervikt/aptit. Det ligger nog inte så långt ifrån sanningen att anta att sömnen även har stor påverkan på motivationen.

I min sökning hittade jag bl.a. detta blogginlägg. Ganska kul läsning. Vet inte om siffrorna stämmer men t.ex. Roger Federer sover 11-12h för att kunna återhämta sig ordentligt. Nu ligger ju inte jag på hans nivå vad gäller träning men det känns ändå rätt säkert att säga att 6h sömn per natt är för lite om jag vill fungera bra med träning och livet i övrigt. Nästan alla sökresultat jag hittade var dock eniga med att 7-8h sömn är lagom för en vuxen. Lägg därtill att sömnen jag får sällan är oavbruten. Något av våra barn vaknar alltid på natten.

Ska försöka att tilldela sömnen lite högre prioritet och se ifall det ger en piggare kropp med större träningsaptit. Skalmans mat- och sovklocka är nog inte en så tokig idé ändå.