Basträningen inför VR2015 inleddes för ett tag sedan. Nu är första fyraveckorsprogrammet avklarat och jag har kommit en vecka in på program nummer två.

Jag följde ett fyraveckors basträningsprogram från Trainerroad.com. En av de första sakerna jag fick göra var ju ett test för att fastställa min FTP. Hela fyraveckorsprogrammet är sedan anpassat för just min förmåga. En intressant aspekt för min del med wattbaserad träning var att jag inte hade koll på ansträngningsnivåerna. Hela programmet var basträning fyra pass i veckan, basträningen visade sig ha en högre intensitet än jag trodde. Hade jag kört på egen känsla hade jag definitivt kört för lugnt. Att bli coachad genom varje träningspass gjorde det mycket roligare dessutom.

Nu har en vecka av det nya programmet gått. Jag utgick från nästa program enligt Trainerroad men modifierade det något för att passa bättre. För det första kände jag att det blir för mycket med enbart cykling. Därför bytte jag ut ett av passen (lördagspassen) mot löpning. Löpningen stärker kroppen på ett annat sätt än vad cyklingen kan och jag tror att det är bättre för det allmänna välbefinnandet. Dessutom är det trevligt med lite ombyte. Sedan har jag kortat ner längden på en del pass. De längsta passen i första programmet var 120 min långa, denna gång sträcker de mot 165 min. Egentligen är det fullt görbart men jag försöker anpassa min träning så att den får så lite familjepåverkan som möjligt. Det innebär att jag oftast sätter mig på trainern när barnen somnat och frun är ute på andra aktiviteter. Att då cykla nästan tre timmar gör att det blir för sent på kvällen när jag är klar. Jag tror inte det får så värst negativ påverkan på formen att korta ner passen. Jämför jag med min hittills största satsning på VR, sub8 2012, så kommer jag ändå ha väldigt mycket mer träningstimmar registrerade jämfört med motsvarande period den gången.

Det är otroligt kul att planera sin träning så mycket som jag gör nu. Det har jag inte gjort förut och jag hoppas detta hjälper mig att hålla uppe motivationen genom hela vinterhalvåret så jag har en grym bas att stå på när det är dags att börja träna hårt i mars. Ska försöka att snart få på pränt en grovskiss för hela vägen fram till juni 2015.