Igår var det dags för tillfälle nummer tre på simkursen. Efter att ha fokuserat på handled och arm ovanför vattenytan ställdes nu fokus om till armen under själva draget. Hur man får ett så effektivt drag som möjligt. Fredrik talade om hålla ett högt dps, distance per stroke, dvs att komma så långt som möjligt på varje armtag.

Efter en liten genomgång och lite insim fick vi börja med att köra 4×25 m frisim där vi skulle räkna antalet armtag per längd och sedan lägga ihop resultatet. Jag simmade på 20+21+22+21 = 84 armtag. Det var en deltagare på kursen som simmade på 16 armtag varje längd. Fattar inte hur hon lyckades med det.

Under denna simningen fick jag kommentaren att jag inte ska vänta med att föra fram armen. Jag hade armarna i båda ändlägena samtidigt, det var tydligen inte bra utan man får bättre flyt om armen redan är på väg fram när jag påbörjar draget. Jag vet inte om detta är något jag gör generellt eller om det bara var nu när vi skulle komma så långt som möjligt på varje armtag, men jag ska tänka på det i fortsättningen.

Därefter körde vi några bekanta övningar för att bättre hitta draget. 4×75 m (25 m skovel + 25 m kratta + 25 m fritt). Sedan simmade vi 4×100 m fritt där vi skulle försöka ha fokus på hela draget. Vi fick tipset att tänka som att vi sticker ner handen i ett hål och vi drar oss fram, med handen kvar i hålet. Viktigt var också att rotera så draget sker med den starkare ryggen istället för enbart axeln.

Efter de övningarna var det dags att simma 4×25 m med så högt dps som möjligt. Denna gång fick jag 19+20+21+18 = 78 armtag. Tydligen en bra sänkning.

Som bonus på passet fick vi avsluta med 50 m medley (12,5 m fjäril + 12,5 m rygg +12,5 m bröst + 12,5 fritt). Jag hade aldrig simmat fjäril i hela mitt liv, men jag var visst i gott sällskap. Det var riktigt svårt att få till tekniken. Att simma medley är bra för allmänstyrkan och att förebygga skador. Av den anledningen kommer medley att ingå i hemläxan.

Som vanligt väldigt roligt och det ska bli kul att lära sig ännu mer!