Igår var femte tillfället av kursen. Denna gång var fokus på höften och neråt, dvs ben. Ett riktigt jobbigt pass blev det!

Innan vi hoppade i bassängen sas detta om bensparken:

  1. Sparken ska komma från höften
  2. Benet ska inte vara helt rakt men det ska heller inte vara en cykelrörelse. Snarare en liten kick framåt med foten som fena. Kicken ska ge fart från ytan.
  3. Flexa foten. Tur att jag aldrig haft kramp, annars känns det som att detta hade varit ett ypperligt tillfälle för vadkramp.
  4. Håll låg amplitud, håll ihop bensparken, både i sidled och höjdled. Stortårna ska nästan nudda varandra, om man sparkar ut åt sidan är något i balansen fel.

Efter lite insim med 100 m valfritt + 50 m medley + 50 m benspark + 100 m valfritt började passet. Första övningen var en pyramid, 25-50-75-100-75-50-25 m benspark med platta. 15 sekunders vila mellan distanserna. Tanken var att experimentera med frekvens, amplitud, styrka och stelhet i benen för att se hur det påverkade farten. Under övningen fick jag, och många andra, kommentaren att jag borde spänna magen mer för rumpan åkte ner för mycket under vattnet och försämrade vattenläget. Får bli en hel del plankor för att orka hålla upp rumpan vid vattenytan.

En bonus under passet var att vi skulle filmas var och en. Så att vi själva skulle se oss simma, men även så att Fredrik kunde studera filmerna mer i detalj för att hitta saker att rätta till. Vi fick simma 75 m och filmades både under och över vattnet. Det ska bli riktigt kul att få se filmen och få kommentarerna.

Under tiden som någon filmades skulle de övriga simma hundringar. För varje 25:a i hundringen skulle vi lägga på mer benspark för att avsluta med en riktig spurt. Bana 2 skulle simma 6×100 m, bana 3 7×100 m och bana 4. Bana 2 och 3 skulle starta en ny hundring varje 2:40 min. Bana 4 skulle köra med 2:20 start. Precis innan vi skulle sätta iväg så säger Fredrik att jag ska byta till bana 4. Dessutom var jag sist i kön till filmning så jag fick köra hela övningen i ett svep. Fy, vad jobbigt det var! De ca 30 sekundernas vila jag fick mellan varje hundring var inte tillräcklig. Bensparken var en riktig energislukare. Jag förstår varför sprinters använder mycket ben, jag förstår också varför triathleter och open water-simmare kör så lite benspark som möjligt.

Nu har vi gått igenom kroppen, undrar vilket fokus fortsättningen av kursen kommer ha. I vilket fall som helst kommer det fortsätta vara kul!