Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Att fodra en luva som har dragkedja ända upp

När jag gör inlägg om mina heldressar och luvjackor har jag fått frågan om hur jag gör med fodret i luvan för att få det snyggt. Jag tänkte visa med bilder (många bilder blev det…) hur jag gör. Vill med en gång säga att det säkert finns smartare och snabbare lösningar men det här sättet funkar för mig och blir snyggt. Kommentera gärna och tveka inte att säga till om du tycker det är otydligt.

 

De första bilderna visar jag bara snabbt stegen som kommer före själva fodringen, dvs sy fast ytterluva och dragkedja.

Vi börjar att sy ihop ytterdelarna räta mot räta och likaså fodret.

Sy fast ytterluvan i halsen.

Dragkedjan sys fast nerifrån och upp. Ändarna kan man vika in alternativt klippa av och gömma med fodret sen. Här är de invikta för jag råkade ha tur att dragkedjan blev exakt så lång som själva dressen. Är dragkedjan för lång är det bara att klippa av några taggar, det spelar ju ingen roll eftersom kläppen inte kan åka ur ändå.

Viktigt att skarvarna hamnar parallellt vid luvkanten.

Börja högst uppe vid toppen av luvan. Vik in och nåla fast motsvarande del på fodret. Skarven på fodret och ytterluvans skarv ska ligga mittemot varandra.

Sedan går jag längst ner till mitten (där storlekslappen brukar sitta) och nålar fast fodret så det täcker overlocksömmen. (Stickningen kommer alltså hamna på överlocksömmen.)

Sedan nålas resten av luvan fast. Eftersom vi syr med vanlig hushållsmaskin kommer jerseytyget (fodret) töja sig mycket mer jämfört med collegetyget. Därför nålas fodret lite sträckt. Om vi inte gör detta kommer det bli bubbligt överallt.

 

Jag brukar nåla nästan ända ner till hörnen men spara ca tre cm. Då nålar jag från nedre mitten och ut mot kanten. På det viset ser jag hur mycket överflödigt foder jag får. Överflöd får man eftersom vi sträcker i fodret, på båda ledder, jag brukar klippa lite godtyckligt, oftast mer på längden än nertill. Vik sedan in hörnet och placera det i linje med överlocksömmen i halsen, nåla.

Mycket nålar blir det. Inte riktigt min stil, jag struntar  helst i nålar men i det här momentet behövs det. Storlekslappen kom jag ihåg den här gången.

Sy stickningen runtom, från insidan av luvan. Jag börjar ett par cm från mitten längst upp för att slippa börja på en tygskarv. Tänk på att ha rätt färg i undertråden som stämmer med yttertyget :-) Kolla också att du får med yttertyget hela tiden.

I hörnet är det lite extra noga att se till att sömmen blir snygg från yttersidan. Lite svårt att göra det i detta läget, men man vill ju att sömmen nertill ska hamna parallellt med skarven yttertyg-hals.

I avslutet får jag nästan alltid en liten rynka, jag tror man behöver sträcka jerseyn lite mer än man tror.

När väl fodret har stickats fast är det dags för stickningen längs med resten av dragkedjan. Börja i hörnet av stickningen, nu från yttersidan. Nålen pekar på start. Gör samma sak på andra sidan. Uppifrån och ner där också.

Snart klar!

Så där! Egentligen borde undertråden längs med dragkedjan från halsen och ner varit vit förstås men jag litar inte riktigt på min hushållsmaskin just nu, ofta syns undertråden från rätsidan och det är ju inte så snyggt med vita prickar på ett marinblått tyg.

Och så blev den klar, en heldress med marint tema, till barnens lillkusin. Hoppas på mysiga kvällar i båten ”Mimma” iförd den!

 

 

 

 

 

 

 

3 comments to Att fodra en luva som har dragkedja ända upp

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

No CAPTCHA challenge required.
 

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010