Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Klänning till mig

För ett tag sen var jag på Jofotex och spontanköpte lite tyger som kan tyckas tråkiga, grå och-brunrandig jersey och matchande brun jersey till. Vi vuxna klär oss ju ofta i tråkiga men användbara färger. Jag tänkte mig en klänning i det, älskar ju randigt både på mig och mina barn. Det blev en vardagsklänning som jag känner mig bekväm i och samtidigt lite snygg, tycker jag själv i alla fall :-)

Jag har utgått från en tröja i raglanmodell och kortade av ärmarna till trekvartsmodell. Tröjan är förlängd och utställt lite och ett par tre centimeter längre i bak än i fram. Den når mig strax ovanför knäna vilket jag trivs fint i. Och vad gäller färgen så kan man ju faktiskt ha ett par röda skor till eller en färgglad mössa så lyser det upp lite!

Tillbaka från semester!

Och nu tar vi nya tag här på bloggen! Det kommer ske lite förändringar, mest till det bättre hoppas jag- förberedelserna är i full gång. Ni som är uppmärksamma har sett en ny header, den kommer ändras lite grann men mer om det om ett par veckor. Fre den 24 aug kl. 17.00 – 22.00 och lör 25 aug kl. 10.00 – 17.00 är det Ljungsbro Marknad som jag kommer att delta i. Ni som bor i närheten får gärna komma förbi och säga hej, då blir jag glad! Jag håller på att sy upp mycket nytt som jag kommer att sälja till marknadspris.
I övrigt har jag mycket beställningar, augusti är redan fulltecknad men ni som vill beställa få gärna göra det men leveranstiden är lite längre just nu. Under juli månad har jag inte sytt så hemskt mycket och det jag har gjort har varit till familjen och mig själv. Nedan en klänning i viskosjersey, ett lite slinkigare material med härligt tungt fall, perfekt att göra vuxenkläder av. Jag hittade en stuvbit på Ohlssons och testade då ett nytt mönster från en Ottobre dam-tidning.

Från början var det en topp men jag sydde in i sidorna och förlängde till klänningslängd. Inte svårt alls. Det som var klurigt var att sy i viskosen, den ville gärna glida undan, till och med under overlockmaskinen som annars är en klippa när det gäller mjuka material. I halsen gjorde jag muddning, dvs overlockade fast en dubbelvikt remsa. Jag brydde mig inte om att sticka fast den för den låg slätt och fint från början. I stället för vanlig fåll gjorde jag en liten vikning ett par cm från kanten och stickade fast. Yttersta kanten är alltså helt rå och förhoppningsvis kommer den krulla sig lite efter tvätt.

 

Klöverklänning

Det blev visst en till vuxenklänning, den här gången i det snygga rosa klövertyget. Det finns även i turkost och ska komma i brunt och lila såg jag för några dagar sen. Själva klänningen är det inga konstigheter med men jag använde tre olika sorters kantningar.

Längst ner fållade jag med tvillingsöm, så enkelt som möjligt. I halsen klippte jag en remsa och sydde ihop. Sen overlockade jag dit den och kantade med vanliga symaskinens elastiska raksöm. Jag antar att täcksömsmaskinen hade gjorde jobbet ännu bättre men jag vågade inte prova just nu. För att få v-formen sydde jag av kantens baksida längst ner på halsringningen.

Ärmarna är också gjorda av två ihopsydda remsor och overlockade. Jag stickade ner dem och lät dem sedan vara så att den råa kanten krullar upp sig. Så såg det ut på originalklänningen och det verkar funka fint.

Sommarklänningar

I höstas precis när Syfestivalen i Stockholm gick av stapeln träffade jag en vän som frågade om jag kunde göra en klänning likadan som en befintlig hon hade. Den gamla var nämligen helt urtvättad av flitigt användande och hon älskar den fortfarande. Jag gick med på att ta hem den och kolla om det verkade svårt att rita av, sen gick hela vintern och nu äntligen tog jag mig i kragen.


Själva klänningen är i jersey och är köpt på ett klädparty för 3-4 år den. Jag bestämde mig för att provsy en klänning till mig själv (i Jny:s ränder) och göra ändringar därifrån eftersom klänningen passar oss båda trots olika kroppsformer, (snacka om universalklänning!). Jag fick testa på att göra v-ringning och sy insnitt och rita mönster utifrån färdiga plagg vilket jag inte gör så ofta nu för tiden, nu är det mest att jämföra längd och bredd på köpeplagg.
Nu var det faktiskt inte alls någon avancerad klänning att sy men jag blir alltid lite extra nervös när jag syr till vuxna för passformen är ju så mycket viktigare. Därför blev jag så glad när jag några dagar senare fick godkänt och även förfrågan om att göra en till likadan fast i annat tyg. Lättnad!

De turkosa retroringarna är ju hur snygga som helst och det är synd att de är slut hos Znok. Själv har jag lite kvar av det turkosa och en liten snutt av det gula (som jag nästan gillar ännu mer) men sen är det slut.

EDIT: Det är ju hos Kameleontdesign retroringarna har funnits och där finns det lite gult kvar- jag har visst lite dålig koll!

Marimekkoklänning

Jag har sytt en sextitalsklänning efter ett gammalt mönster från STIL. Faktiskt inte alls särskilt svårt om man bara är noga med att klippa sömsmånen exakt lika på såväl ärmhål och krage som dess infodringar. Jag fasade en aning för dragkedjan, gjorde antagligen inte enligt regelboken men resultatet blev snyggt ändå tycker jag.

Tyget har jag fyndat på en marimekkoutförsäljning, hade tänkt att spänna upp tyget på ram men blev till slut alltför sugen att klippa i det! Jag blev så nöjd!!

Vinnarklänningen

Efter några mail med Malin som var vinnaren i min tävling för några veckor sen har jag nu gjort en klänning som kan passa henne, både till storlek, färg och form. Hon är 14 år och ville ha glada sommarfärger!
Första gången jag testade att sy en smockklänning tog jag tygbredden (150 cm) och smockade tills jag tyckte det var lagom och sedan bara sydde ihop sidan. Nu klippte jag istället till ett separat liv och kjol för att få mer vidd i kjolen än vad livet krävde. Jag blev då tvungen att rynka kjolen och därefter i linningen sy på ett resår annars hade ju kjolen blivit stum längst upp och då hade den säkert gått sönder. Jag är nöjd med tillvägagångssättet och hur den ser ut som färdig klänning!

Det röd-och vitprickiga bomullstyget är köpt på AG:s textil i Lidköping som för övrigt har en uppsjö av trikå och andra mjuka tyger. Perfekt ställe för mig att handla på när jag besöker min hemstad!

Limegrön elefantklänning

I ett tidigare inlägg berättade jag om mina försök till ett fint singoallamönster som funkar i trikå såväl som i vävda tyger. Här kommer det färdiga resultatet i Jofotex lime-elefanter. Klänningen sitter redan på en nöjd tjej och  jag är dubbelt nöjd för att ha lyckats ta fram ett eget singoallamönster!

Afrikaklänning

En av mina vänner önskade sig en strandklänning med halterneckskärning med nåt roligt mönster. Förra veckan besökte jag en gardinaffär och hittade en stuv av satin, fast inte det typiska balklänningstyget utan mer bomullskänsla med lite glans. Jag köpte tyget och satt sedan på kvällen och filade på livet. Det blev inte bra förrän jag tog fram en av mina egna klänningar och kom på att bandkantningen kunde gå över i halterneckbanden. Jag struntade i blixtlås och satte resår i ryggen, enklare och mer strandkänsla tycker jag. Resultatet blev jag nöjd med men inga livebilder på den här klänningen- jag kanske konkurrerar med klänningens vithet än så länge… När min vän får prova den hoppas jag på en fin bild!

Sommarklänning

Efter de senaste dagarnas värmebölja känner man ju bara för att ha på sig svala kläder i tunna material. Jag har länge varit sugen på att göra något med smocksöm så jag gjorde lite efterforskning på nätet för att se vad jag behövde för material och kunskap. Själva tekniken går alltså ut på att sy långa rader av raksöm med tunn resår som undertråd. Vanlig tråd som övertråd. Man lindar då upp resåret på spolen samtidigt som man sträcker den. Det krävdes 1,5 full spole för min klänning.

En klänning blev det alltså, av 1 m tunt bomullstyg. Banden sydde jag av klippta remsor från tyget. Ska man alltid klippa diagonalt när man gör egna band (kallas det snedslå även när man inte kantar?)? Jag gjorde det nu men vet egentligen inte om det är rätt.

En annan rolig sak med klänningen är att jag nu har provat overlockens rullfåll. Det var inte alls svårt att ställa in, det svåra blir kanske att göra om alla standardinställningar till vanlig OL-söm :-D .

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010