Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

PJ

Idag har jag utökat förrådet av pyjamasar till Lillen. Det blev en med bilar i marinblått och benvitt ur Stoff & Stils  sortiment för några år sen. Det är ju jätteskönt att slippa knäppa en massa knappar och istället använda dragkedja! Det var faktiskt inte så klurigt med kombon dragkedja och jersey heller. Snabbt och lätt var ledorden den här gången, alla nöjda och glada!

Pyjamas

Sedan ett tag har både min man och jag märkt av klädbristen i lillens garderob. Det måste vara dagis som blottar detta eftersom han nu kräver minst två ombyten varje dag och så mycket tvättar vi inte (än). Därför har jag satt igång projekt mysbyxor här hemma och tröjor har han fått några stycken redan. Pyjamas kan vi dock inte skylla dagis för, det går åt massor ändå. Här är senaste tillskottet, Stoff och Stils bruna elefanter med röd kantning. Tyvärr tänkte jag rätt lite sent och kantade halsen istället för att mudda den så den blev aningens vid. Resten blev bra, låånga ben så den räcker länge!

Pingvinig pyjamas

Pyjamas är något jag inte prövat att sy förut (förutom vanliga tvådelade förstås) så på jullovet tog jag mig an uppdraget. Jag kollade i Ottobre, de få nummer jag har för att se om det fanns något matnyttigt men där hittade jag bara en man knäpper i ryggen. Jag ville göra en hel men öppning i grenen för snabba blöjbyten men ändå med fötter.
Jag började klippa ut delar från ett mönster från en gammal åttitalsmönsterbok men kom under tiden på hur jag ville att den skulle se ut. Jag tror det var hos Älskade Hjärtegryn som jag såg att man kan göra det enkelt för sig genom att skippa knäppningen i fram. Då kanske det till och med går att knåpa ihop nåt slags mönster.
Sagt och gjort, jag utgick från ett mönster på en kuvertbody och ett par muddbyxor i stl 62 och la lite på måfå ihop så att jag fick de viktiga måtten, ärmar, halsringning och benlängd. Dessutom klippte jag till en liten oval att sy fast mitt i grenen. Fötterna ritade jag av från ett par befintliga hängslebyxor. Till slut blev det klart och jag var glad. Nästa gång jag syr pyjamas kommer det gå snabbare hoppas jag!

Pyjamas

I dagarna har jag sytt klart en pyjamas till en liten treåring. Byxmönstret jag har använt är ursprungligen tajta shortsleggings som jag ändrat lite och förlängt benen. Jag anar att benen nog är i längsta laget i en storlek 98, återstår att se. När jag klippte ut tänkte jag inte på att lägga till höjd i midjan för resåret, jag gör ju oftast mudd. Då fick jag lösa det genom att klippa en remsa likadant tyg som var drygt dubbelt så brett som resåret, vika dubbelt och overlocka räta mot räta. Samtidigt sydde jag in resåret och då slapp jag ju använda vanliga maskinen. Det blev ändå en ganska bra lösning till slut :-)


Tröjan är liknande min vanliga raglanmodell men ärmarna är anpassade efter större storlek över axlarna, och därför klippta i en framärm och en bakärm. Dessa är ihopsydda och nerstickade med tvillingsöm med bättre resultat än jag vågade hoppas på. Tygerna är från Stoff och Stil, jättehärlig kvalitet att sova i hoppas jag! Är det förresten någon som vet var man kan köpa mörkbrun jersey? Inget av mina vanliga ställen för en riktigt mörk nyans.

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010