Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Eget kit!

I helgen  tog  jag mig äntligen tid och sydde lite accessoarer till mig själv. Vanliga mössor har jag ett par tre stycken men jag saknade ett gosig och matchande halsduk till. Då kom jag på att mitt nya tunnstickade joggingtyg skulle passa perfekt till mössa och tubhalsduk. Mössan är halvfodrad med svart jersey och lite har lite häng. Halsduken är sydd som en rundel som dessutom är snodd ett varv vid ihopsömnaden, det blev en snygg detalj tyckte jag. Så här blev det!

 

 

mossbild_live

mossahalsduk

Fleecebuff

Några gånger förut har jag gjort en halsduk av jersey som sitter ihop som en vid tub och som man kan vira två varv runt halsen. Jättesköna och väldigt användbara. Dock går det åt väldigt mycket tyg, ca 90 cm lång  med fullbredd 180. Härom veckan fick jag en förfrågan om att göra en röd sån i födelsedagspresent. Jag sa att visst kunde jag det men mindes i efterhand att jag hade inte tillräckligt mycket röd jersey och efter en stadstur blev jag varse att det inte fanns någon röd jersey i hela stan.
Jag köpte i brist på annat lite röd mudd och kom sedan på hemma att jag kan ju göra en tub som är fodrad med röd fleece. Dessutom kan jag ju göra det smal och ”hög”, så att man trär den över huvudet så att den bara faller ner lite draperat på halsen. Så här blev det.

Nackdelen är att den är ju specifik för utomhusbruk i och med fleecen men å andra sidan är den väldigt varm och gosig. På det hela taget blev jag väldigt nöjd med misstaget. Dessutom fick födelsedagsbarnet den ena buffen och jag fick den andra!

Halsvärmare

En av mina vänner önskade sig smarta halsvärmare till sina barn. Vanliga halsdukar är ju lite bylsiga så då gjorde jag lite tajtare kragar, har sett flera andra såna i andra bloggar och tyckte det såg funktionellt och snyggt ut. De är fodrade med fleece och sitter ihop i bak med påsydda kardborrband. Barnen testade dem igår och då kom vi fram till att de behöver vara lite högre för att täcka hela halsen och snibbdelen i fram ska förlängas en aning. Nedan visar jag en inte alltför glad modell som absolut inte tänker ha halsvärmare på sig :-) Men bilden visar i alla fall hur den sitter…

Vuxenmuddisar och halsduk

Hela måndagen var vikt för sydag med en kompis vilket för egen del resulterade i en ny randig halsduk till mig själv. Jag måste också visa Maddes nya jeansmuddisar med mönster från mina linnetrekvartare jag visat i tidigare inlägg. Hon sydde dit extra lång midjemudd, passande för en växande mage!

Att sy en trikåhalsduk

Här kommer en liten enkel beskrivning av tuben jag sydde för ett tag sen, fråga om det är något som är oklart!

Tyget jag använde randig tunn trikå och totalt 160 cm brett.

1. Klipp till 80- 90 cm av tyget.

2. Om tyget inte är rundsytt, sy ihop sidan med overlock eller annan elastisk söm, räta mot räta.

3. Vik tuben på hälften med rätan utåt.

4. Vik in ändarna och sy ihop med valfri söm. Jag var lite lat och valde overlocksöm istället, (slapp på så sätt att vika in tyget för att få fina kanter när jag syr raksömmen).

ELLER

5. Vik halsduken så att den synliga sömmen kommer inåt halsen när man tar på sig den.

6. Färdig!

Här kan du också se halsduken.

Trikåhalsduk

Häromdagen sydde jag en halsduk i ring av tyget som blev över efter den randiga tröjan. En liknande finns bland annat på Gina Tricot men inte i de färger jag ville ha. Jag tog ca 90 cm tyg, vek dubbelt och sydde ihop längdsidorna. Tyget var redan i tub så det var minsta möjliga insats för en fin halsduk. Min syster gillade den också så hon fick en fast baksidan fick bli vit.

Scarvesrundel

Sjalkval

Ja, nu har jag kommit en bit på väg eller kanske att jag är klar, det beror lite på hur den ska användas. Som en större scarf är den lagom men om man vill ha den över axlarna behöver jag lägga till lite. Ska klura ett tag och sen ta bilder på mig eller nån annan som provar den på.

Sjal1_1003

Sjal_closeup_1003

Petrolgrön sjal

En mjuk mohairsjal är ett av projekten för närvarande i en snygg petrolgrön färg. Mönstret är en modifikation av wispsjalen från Knitty.

wispsjal3_1003

wispsjal2_1003

Halsduken klar

Den här halsduken jag började med i november blev helt klar nu i helgen. Dels tog det fina garnet slut så jag fick använda en alternativ färg för det inte gick att ta hem mer av det ursprungliga. Sen testade jag att blöta halsduken och spänna upp den så att räfflorna (avig-rätamönstret) skulle bli platt. Det gick inte så bra så då testade jag att stryka den vilket blev bättre. Nu har jag fångat halsduken och modellen på bild!

Halsduk_09-12

Halsduk1_10-01

Halsduk_10-01

Halsduk till mannen

När vi hälsade på bror och svägerska för några veckor sen såg jag ett ursnygg roströd halsduk på MQ som skulle passa perfekt till mannen och hans jackor. En liknande håller jag nu på att sticka, 2 räta, 2 aviga hela tiden. När den blir tillräckligt lång ska jag tvätta den och spänna upp den så den blir helt utsträckt på bredden. Just nu väntar jag bara på att mer garn ska komma hem. Varför väljer jag alltid garn som tar slut?

halsduk1_dec09

Jag gillar verkligen färgen!

halsduk2_dec09

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010