Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Elefantfilt

Häromveckan åkte två kompisar och jag och en bunt barn till tyghimlen och njöt en dryg timma i butiken och av fikat efteråt. Nåja, av fikastunden gavs inte så mycket tillfälle att sitta ner i lugn och ro och prata med varandra men mellan saftspill på stolar och golv, kisspauser, trugande av macka mm så pratade vi förstås sömnad! Jag köpte en del tyg men tyckte själv att jag var väldigt moderat den gången! Ett av tygerna, elefanter i olika färger på brun botten gav omedelbar respons på facebook. Två beställningar samma dag jag la ut tyget och detta är en av dem.

 

 

Elefanttyg som framsida och röd jersey med grön kantning till det. Denna ska till en bebis som förväntas titta ut i augusti, ska bli kul!

Rosa moln

Till en liten flicka ska detta vagnsset i form av filt och dyna. Trikåfiltar har jag gjort en del nu, de flesta kantade och med namn, en kul och personlig present tycker många. Vagnsdynor i vävt tyg har jag bara gjort enstaka exemplar av och jag experimenterar fortfarande med innehållet för att få den rätta känslan. Här har jag haft i två lager vadd med ett tjockt och fluffigt resultat, på gränsen till för fluffigt tycker jag själv men jag tror att den kommer sittas ner och bli alldeles lagom så småningom. Hålen för remmarna är gjorda som stora knapphål.


Färgerna är samma rosa nyans även om det inte speglas i bilderna. Jag hoppas få lite bilder från vagn och set tillsammans om ett tag!

Babyfilt

En filt till en ny liten Olle av röd joggingbaksida och det ekologiska djurtyget på framsidan. Brun kant och brun applikation blev detaljerna. Djuren kom verkligen till sin rätt som filt, jag är så glad att jag fick tag i en stor bit på syfestivalen i höstas för än så länge har jag lite kvar!

Lapptäcke till tvättstuga…

…kanske inte det vanligaste stället att hänga upp ett lapptäcke men jag har en bra förklaring :-) Vårt (enda) badrum är väldigt litet men hittills har det funkat ganska bra att sköta blöjbyten och förvara alla bebissaker där. Tills nu när det helt plötsligt blir nästan dubbelt så mycket blöjor och kläder som ska samsas. Därför har vi uppgraderat vår tvättstuga (som är lika liten) med en toalett och satt en bänkskiva längs med ena långväggen. Eftersom lapptäcket inte sitter uppe än bjuder jag inte på bilder på rummet idag utan bara på själva täcket. Och anledningen till att jag vill ha ett vadderat lapptäcke på tvättstugeväggen är att det fortfarande är lite kalt och ekigt. Jag tror det kan bli lite bättre så här.

Det mönstrade tyget hittade jag på Åhléns och de enfärgade är IKEA-tyger. I varje hörn satte jag en öljett så att upphängningen skulle bli snygg.

 

 

Namnfilt

Två beställda filtar till bröderna Benjamin och William, i blå och grön Jny-jersey och röda kanter. Själva sömnaden är inte svår men att få fram-och baksidan exakt lika stora, det är en utmaning! Tur att jag har min rullkniv och skärmatta, de verktygen spar mycket tid! Namnapplikationer har jag pratat om förr, otroligt tidskrävande men fint resultat.

Filt till Ellie

För några veckor sedan fick jag i uppdrag att göra en filt till nyfödda Ellie. Beställaren valde mönster och design, rött och svart- alltid rätt tycker jag. Jag har bara gjort en kantad filt en gång förut och den här gången gjorde jag misstaget att inte ställa upp differentialmatningen tillräckligt mycket. För den som tycker att det var ett onödigt svårt ord har jag här hittat en förklaring som jag tyckte var bra:

Diffrerentialmatning betyder att det finns två matare som ligger efter varandra. Diffen är bra om du har tyger, oftast tunna tyger, som sträcker på sig och därmed blir vågiga i kanten. Genom att ställa om diffen så att tyget inte matas lika fort framtill utan i stället bromsas kan man förhindra vågorna.
Motsatt kan man ställa om matningen så att man medvetet sträcker på kanten. Detta använder man på strechtyger för att få en dekorativ vågigkan som blir som en volang, gärna med avikande färg på tråden.
(www.sysidan.se)

När jag sydde fast kantremsan längs med hela filten blev det ordentligt vågigt. Men istället för att göra om direkt trodde jag att det skulle gå att stryka den slät (!) och fortsatte kanta. Resultat: Supervågigt. Lite charmigt men ändå inte. Det slutade med att jag klippte loss hela kanten, ställde upp diffen och gjorde om hela proceduren. När allt väl var gjort kändes det genast bättre än att ha skickat iväg något som var halvdåligt sytt. Den är fortfarande lite vågig på sina ställen men inget som jag tycker stör helheten. Röda moln med applikation på ena sidan och svart velour på andra, mysigt!

Ha en skön helg!

Babyfilt

Och här är en present till nyingen i förra inlägget, en filt i jersey och sån där supermjuk fleece som jag inte riktigt vet vad den heter. Någon som vet? Fleecen är inköpt på Ohlssons, aporna och den röda muddväven är från Stoff och Stil.

Nu blir det ännu lite mer adventsstädning. Är inte så pysslig av mig så det krävs krafttag för att det ska bli julfint här hemma. I morgon väntar en heldag i Eksjö med min kör, julkonsert står på schemat. Ska bli så kul! Trevlig helg!

Gul filt

Nu är den klar, min stora gula filt som påbörjades för några veckor sen och sen fick ligga till sig lite. Jag funderade på om det skulle bli orange eller kanske blå muddkant men det slutade ändå på vitt, vilket blev bra tycker jag. Den mönstrade flanellframsidan är tyg från Purl (kolla den hemsidan, fantastisk!) och pälsbaksidan är en stuv från Olssons.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den, just nu beundrar jag den bara för att den ser så gosig ut. Jag antar att den får ligga till sig lite i väntan på någon i framtiden (och till dom som känner mig- nej vi ska inte ha barn :D ).

African Flower

Ja, det blev visst så att jag började på dessa virkade blommor ändå fast jag sa att jag inte skulle. Det är inte tänkt att bli ett megaprojekt dock utan jag hinner med annat också.

African Flower_1

African Flower_2

Min evighetsvirkning

Av någon anledning blev jag för 2 år sedan hemskt inspirerad att virka ett vitt överkast. Det skulle vara grafiskt och fyrkantigt mönster och virkat i rutor som man sen sätter ihop. Jag hittade i en garnaffär ett mönster på en kudde som jag tänkte att man kunde virka många av. Och många har det blivit, närmare bestämt 28 st 40×30 cm virkade rutor som hittills sitter ihop fyra och fyra.

Nu när jag inte busspendlar längre har inspirationen och lusten för projektet falnat en aning, jag tror inte jag har virkat en ruta på ett år, ja sen Julle kom. När jag nu sitter och kollar runt på olika virkade och stickade saker på nätet blir jag väldigt sugen på att göra nåt sånt här , men jag har nu sagt till mig själv att lägga band på mig och först virka klart överkastet. Så får det bli.

4 rutor

Överkast_close up

Överkast3

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010