Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Bodys till nykläckta

Tänka sig att jag har organiserat alla mina tyger i garderoben idag! Nu ligger alla sorterade i högar efter kvalitet och i viss mån färg. Jag märkte att jag hade en hel del sömnadsrelaterat som jag inte riktigt vet var det hör hemma. Ofärdiga plagg, plagg som inte blev bra, utklippta mönsterdelar osv. Vad gör man med det?

Dessutom har jag sytt två stycken bodysar i stl 62 som inte har någon ägare än. Jag tänker lägga ut dem i butiken för försäljning i väntan på att nån liten söting i min närhet föds.

Svarta moln…

…i form av en klänningstunika och smala muddbyxor i stl 98. Till tunikan valde jag ett vanligt tröjmönster och ställde ut lite grann samt förlängde en bra bit. Jag fållade med våffelsöm för att det skulle hända någonting extra. Annars hände inget speciellt på vägen, bara rolig sömnad!

Vuxenhoodie

Jag har gjort en velourhoodie till mig själv! Härom veckan såg jag så snygga hoodies hos Rino som jag tänkte var precis min stil. Istället för luva hade hon gjort en hög mjuk retrofodrad krage. I senaste Otteobre fanns det en luvtröja upp till 170 så jag utgick från det mönstret men gjorde en egen krage istället. Tänkte först också ha nåt fint retrotyg i kragen men så blev den ful första gången och sen hade jag inte mer av det örngottet så då valde jag lime- stjärnjerseyn från Jny Design istället.


Nästa gång ska jag stryka fast mellanlägg i kragen så den blir lite stadigare, kan nog bli fint.

Min lilla namnlapp skulle inte synts så bra på brunt så jag sydde på den på en bit av lime-tyget och zickzackade sedan fast den på tröjan.

Väpnarmössa

Här kommer en väpnarmössa till en minibebis! Modellen är superbra eftersom den smiter åt kring kinder men ändå inte åker ner i ögonen. Tyvärr har inte jag hittat på den själv utan en vän som påstår att hon själv inte kan sy men jag fick gärna göra en likadan om jag ville. Helt likadan blev den nog inte, min är fortfarande inte helt perfekt på hjässan i passformen men grundmodellen är bra.

När bebisen som fick mössan provade den tyckte en av mina vänner att lille M såg ut som en av Tengils soldater från Mio min Mio. Kanske inte helt klockrent att se ut som en av dem men han blev ruskigt söt. Får hoppas på en livebild snart!

Tilläggskommentar: Efter att ha läst på om Astrid Lindgrens klassiker vet jag nu att Tengil hör hemma i Bröderna Lejonhjärta och ingen annanstans. Tack, kära svägerska!

Blommiga mössor

Min mamma önskade sig en svart mössa med röd detalj till hennes kvällspromenader. Jag valde att applicera en stor röd blomma på vanlig svart jersey. Hon blev så nöjd att hon beställde en till sin kollega också fast med vit blomma. Den röda fodrade jag med fleece och den blev på gränsen till för tajt men funkar ändå. Den vita är i dubbel jersey och blev lagom i storleken. Note to self: Öka bredden mer än du tror när du fodrar med fleece.

Kommer sommaren snart?

Dessa underbara bilder fick jag nyss på mailen och var tvungen att lägga ut direkt. Underbara därför att de här söta tjejerna alltid gör sig på bild, underbara därför att klänningarna (mina första egensydda) har blivit använda och till sist underbara för att bilderna är så otroligt snygga. Tack Zproduktion! Håll till godo!

Fleecebuff

Några gånger förut har jag gjort en halsduk av jersey som sitter ihop som en vid tub och som man kan vira två varv runt halsen. Jättesköna och väldigt användbara. Dock går det åt väldigt mycket tyg, ca 90 cm lång  med fullbredd 180. Härom veckan fick jag en förfrågan om att göra en röd sån i födelsedagspresent. Jag sa att visst kunde jag det men mindes i efterhand att jag hade inte tillräckligt mycket röd jersey och efter en stadstur blev jag varse att det inte fanns någon röd jersey i hela stan.
Jag köpte i brist på annat lite röd mudd och kom sedan på hemma att jag kan ju göra en tub som är fodrad med röd fleece. Dessutom kan jag ju göra det smal och ”hög”, så att man trär den över huvudet så att den bara faller ner lite draperat på halsen. Så här blev det.

Nackdelen är att den är ju specifik för utomhusbruk i och med fleecen men å andra sidan är den väldigt varm och gosig. På det hela taget blev jag väldigt nöjd med misstaget. Dessutom fick födelsedagsbarnet den ena buffen och jag fick den andra!

Pingvinig pyjamas

Pyjamas är något jag inte prövat att sy förut (förutom vanliga tvådelade förstås) så på jullovet tog jag mig an uppdraget. Jag kollade i Ottobre, de få nummer jag har för att se om det fanns något matnyttigt men där hittade jag bara en man knäpper i ryggen. Jag ville göra en hel men öppning i grenen för snabba blöjbyten men ändå med fötter.
Jag började klippa ut delar från ett mönster från en gammal åttitalsmönsterbok men kom under tiden på hur jag ville att den skulle se ut. Jag tror det var hos Älskade Hjärtegryn som jag såg att man kan göra det enkelt för sig genom att skippa knäppningen i fram. Då kanske det till och med går att knåpa ihop nåt slags mönster.
Sagt och gjort, jag utgick från ett mönster på en kuvertbody och ett par muddbyxor i stl 62 och la lite på måfå ihop så att jag fick de viktiga måtten, ärmar, halsringning och benlängd. Dessutom klippte jag till en liten oval att sy fast mitt i grenen. Fötterna ritade jag av från ett par befintliga hängslebyxor. Till slut blev det klart och jag var glad. Nästa gång jag syr pyjamas kommer det gå snabbare hoppas jag!

Uggleset till liten syssling

Vår lilla goding har fått en syssling i höstas som vi fick träffa under julledigheten. Sällskapsspel och fika tillsammans med hennes föräldrar- vilken perfekt kombination, eller hur? Den lilla sysslingen fick en liten present också i form av muddbyxor och en dregglis i det underbara uggletyget. Jag köpte det på Syfestivalen men har faktiskt inte sytt något av det förrän nu. En del tyger är man ju så rädd om så det är svårt att sätta saxen i det :-)

Hängselklänning

Idag är dagen när min overlock ska in på service! Den kommer bli så glad tror jag över att få sina knivar slipade och bli helt ren och fin. Under tiden jag är symaskinslös  får jag bli lite duktigare på att skriva inlägg istället, har en hel del alster som jag inte hunnit blogga om.

Här till exempel är en ny hängselklänning i stl 80 som jag gjorde, egentligen för att kolla om jag kunde. Jag har nämligen inget självklart klänningsmönster utan har utgått från en Gynthermodell på överdelen. Därför experimenterar jag lite nu för att få till lite modeller. Jag tycker det är lite svårt men jag får lära mig på vägen helt enkelt.
Den här är vändsydd på överdelen och har tryckknappar på axlarna. Två fyrkantiga fickor i fram och nertill är den fållad med våffelsöm. Tyget har jag köpt på loppis. Klänningen har ingen ägare utan jag kommer lägga ut den i Butiken så småningom.

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010