Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Emsters Alster blir SKÖNING

Egentligen vet jag inte om jag kommer fortsätta blogga här men det känns befogat med åtminstone lite uppdateringar om vad som händer med Emsters Alster!
I höst slutar min föräldraledighet och mitt vanliga lärarjobb tar vid. Det betyder att jag inte längre kommer ta emot beställningar helt enligt kundens önskemål och i så stor skala som jag har gjort förut.
Istället kommer jag göra lite av en helomvändning och nystart med nytt namn och webshop! Jag kommer sy upp fräscha och tuffa plagg i den mån jag hinner och faller något i smaken är det bara att shoppa på.
Adressen till webshopen är www.skoning.tictail.com

Nedan visar jag lite smakprov på stilen jag kommer gå mot. På Instagram @skoningkidsandmama uppdaterar jag nästan varje dag så följ mig gärna där!

20140622-145932-53972628.jpg

20140622-145931-53971500.jpg

20140622-145930-53970949.jpg

20140622-145933-53973621.jpg

Giveaway hos Emster!

God morgon! Idag vill jag pusha för min giveaway på Instagram. Du kan vinna ett par fina fickmuddisar i barnstorlek genom att följa instruktionerna i min feed: Följ @emsters_alster på Instagram, dela bilden och tagga med @emsters_alster och #emstergiveaway

Vinnaren dras på tisdag 18/3 kl 11. Ha en fin dag!

20140313-074438.jpg

Singoalla och leoleggings

Igår färdigställde jag ett grått set till Lillan här hemma. Jag gjorde en kortare singoallatunika i tunn grå singeljersey. Jag funderade först på att stryka på nåt tryck på den men jag vill ha tunikan neutral så det får i så fall bli något i grått, ska tänka lite till. Byxorna är av leggingstyp, med resår i midjan och små fickor där bak. Kvalitén är mjuk stretchtwill, ett nytt sorts tyg för mig att jobba med, men hemskt kul för det känns som att det blir mer byxa av det, dessutom slitstark. Så här fint poserar hon nu när hon kan sitta!

Leoset_livia4_140309 Leoset_livia_140309 leoset_140309

Klädparty med Emster!

Ja, nu är det dags att anmäla sitt intresse för klädparty med mig, Emster. Bor du i Östergötland, kanske i trakterna kring Linköping vill jag komma hem till dig och visa kläder! Lidköping vid Vänern är också ett alternativ.) Det går till så att du bjuder hem dina vänner och bekanta och så berättar jag lite om mina kläder och sen är det fritt fram att klämma och känna på kläderna, köpa om man vill eller beställa om man vill. Eller bara fika, det är ju kul att träffas också! Maila emster@hektor.org. Anordnar du ett party med minst fem stycken andra köpande deltagare får du 250 kr att handla för själv.

 

Annons_kladparty2

Ännu mer zebra!

I helgen var familjen på långresa uppåt i landet för att hälsa på barnens kusiner. Vi tog ett välbehövligt (:-)) stopp på Stoff och Stil i Stockholm och jag kompletterade lite tyg som behövdes till beställningar. Jag köpte även jättehärlig mjuk bomullstwill, stretchig och fin. Sånt material som mina färgade stretchjeans är sydda av. Kolla förra inlägget så finns det tygbild! Hursomhelst, jag fick några småstunder igår kväll att göra byxor till stora pojken. Jag utgick från ett leggingsmönster med söm i sidorna, la till kanal för resår och fickor där fram och bak. Förutom att bakfickorna hamnade unset för långt ner blev jag väldigt nöjd.
Sonen provade dem i morse och sa att de var snygga men för långa. Så nu la jag upp dem 1,5 cm och de blev så bra :-) En liten bildkavalkad!

 

Zebratwill_1_140304Zebratwill_2_140304Zebratwill_3_140304Zevratwill_4_140304zebratwillbyxor_140304

 

Zebrastajl

Det här med djurmönstrat alltså… Först var jag tveksam, sen gjorde jag en leobody till Lillan, sedan zebraleggings till mig själv. Nu ligger ytterligare två nya stretchtwilltyger i hyllan och väntar på att bli nån typ av smala byxor med fickor, troligtvis till storpojken.

20140302-114037.jpg

I veckan gjorde jag byxor i zebrajerseyn till mellanpojken, med fickor o dekorsöm i orange. Han blev rätt tuff tyckte jag!

20140302-114327.jpg

20140302-114344.jpg

20140302-114403.jpg

Rosa matchning

Här kommer ett litet babyset med två bodysar och matchande muddbyxor. Leotyget och de rosavita ränderna hade jag sett förut att de skulle matcha men det fina mönstrade tyget Iris Visa blev en glad överraskning från vårens Syfestival i Stockholm. Det är otroligt mjukt med lite tyngre fall än vanligt, dessutom ekologiskt. Den här färgskalan är lite ovanlig för mig och därför känns det extra kul att göra en otippad matchning och bli nöjd över den. Ha en fin söndag!

20140222-093612.jpg

Iris_visa_1Iris_visa_2

 

Blommig heldress

Nu i början av året öppnade jag upp för beställningar av heldressar så några sådana håller jag på med just nu. Det är verkligen kul med kombinationer av tyger, speciellt när kunder önskar sånt jag inte tänkt på.

Här kommer en svart med blommigt foder och likadana fickor som jag gör i mina fickmuddisar. En cerise dekorsöm blev pricken över i!

20140213-110844.jpg

20140213-110858.jpg

20140213-110909.jpg

Osäljbara tyger

Jag håller på att sälja av en del tyger som jag inte tror jag kommer använda mer. Två av tygerna har dock varit trögsålda, till det pris jag har begärt.

Därför gjorde jag slag i saken och klippte till ett par fula alternativt fulsnygga träningstajts av dem. Snedskuren skarv med dekorsöm mellan tygerna.

Detta är ju inga tyger som transporterar fukt och som jag tänker löpträna i men till min hemmastyrketräning funkar de fint!

20140210-200609.jpg

Jag håller också på att sälja iväg emsterbebiskläder i stl 56-68 från barnen, kolla gärna emsters_alster på Instagram och Facebook

20140210-201537.jpg

Att frilägga bilder

Gul_bodyMånga som tar bilder på sina alster vill gärna visa dem på vit bakgrund. Det finns många sätt att göra detta, jag kan bara ett sätt vilket jag nu tänkte visa. Jag använder gratisprogrammet GIMP som när jag installerade valde att ha kvar engelska som språk, helt enkelt för att det är lättare att googla svar när man har fastnat. Kommentera gärna nedan om det är något som är oklart eller behöver ändras på nåt sätt. Eller om du har nytta av det! Så här kommer det, enjoy!

 

1. Öppna ett foto i GIMP genom att klicka File och Open, välj bild från ditt bibliotek.

ScreenShot001

2. Jag vill frilägga en gul body. Bilden har jag tagit utomhus för att få en så bra grundbild med bra ljus som möjligt. Först ska vi klippa ut den. Nere i rutan kan man välja att zooma in bilden. Jag väljer alltid 100 % för att kunna vara exakt när jag klipper.

 

ScreenShot031

3. Nu klipper vi. Klicka på saxen i vänstra verktygsfältet och klicka någonstans på bodyns kontur. Klicka sen en bit upp på bodyns kontur så bildas en linje. Om linjen går precis längs med bodyn är det perfekt och vi klickar oss vidare. Om linjen är lite krokig och inte följer konturen kan vi justera. Håll in vänsterknappen och klicka där du vill flytta linjen så drar du den dit du vill och släpper.

ScreenShot032

4. När du gått hela vägen runt klickar du i den första punkten för att sluta området. Flytta sen musen in i området.

ScreenShot033

5. Då kommer en instruktion upp längst ner i rutan: tryck enter eller klicka för att markera ditt område

ScreenShot034

 

6. Området blir streckat- dags att klippa ut. Men först ska vi skapa ett lager.

ScreenShot035

7. Gå in i lager och klicka på New Layer. Först vill vi ha ett transparant lager, klicka i det.
ScreenShot036

ScreenShot037

8. Klipp ut  genom att trycka Control X. KLicka in dig i det nya transparanta lagret som du ser i det högra verktygsfältet och tryck Control V= klistra in. Då ser det ut som nedan, din utklippta bild vill in i det nya lagret.

ScreenShot038

9. Högerklicka och klicka på Anchor Layer.ScreenShot039

10. Nu kommer vi till den vita bakgrunden. Gör ett nytt lager precis som förra gången men välj White istället för Transparent. Håll in vänsterknapp för att flytta ordning på lagren i det högra verktygsfältet. Vi vill ha det transparanta lagret överst, sen det vita.

11. Nu till finliret som brukar ta längst tid för mig, att sudda. Som ni ser på bilden nedan finns det lite bakgrundsskräp som inte är själva bodyn. Det tar vi bort med hjälp av suddverktyget, den lilla rosa grejen i vänstra verktygsfältet. Det är viktigt att du jobbar i det transparanta lagret, klicka på det i högra verktygsfältet så det blir markerat.

 

ScreenShot040

12. För att ändra storlek på suddet (ser ut som en boll i det här läget) så ändrar man i vänstra verktygsfältet där pilen visar på bilen. Sen drar man sudden längs med konturerna där det finns överflödig bakgrund. Om man råkar sudda fel är det ingen fara, gå till Edit (redigera) längst upp i rutan och tryck Undo så försvinner det senaste draget man gjort. Det gäller för övrigt alla ändringar i GIMP.

ScreenShot041

13. När du är nöjd med suddverktyget ser det nog ganska snyggt ut men lite platt kanske.

 

ScreenShot043

14. Nu ska vi lägga till lite skuggning som gör att bilden får lite djup.  Gå in i Filters, Light and Shadow och Drop Shadow och klicka.

 

ScreenShot042

15. Då kommer det upp en separat ruta som heter Script Fu: Drop Shadow. I den väljer man på vilket sätt som skuggningen ska falla och hur skuggan ska se ut

Varning- här kommer en liten stund med Fröken Emma (och i viss mån hennes ingenjörsman Tomas ) som inte bara syr kläder utan också till vardags är lärare i matematik. Orkar du så läs och lär- om inte kan du bara knappa in siffrorna som bilden visar och det kommer gå bra ändå!

Om du minns från matten i skolan pratade man om koordinater, X-axeln och Y-axeln. I skolmatten pekade ofta X-axeln åt höger och Y-axeln rakt upp.  GIMP har ett koordinatsystem för alla bilder, men det ser inte riktigt ut som i skolmatten. Nu sitter axlarna (koordinatsystemets origo, dvs nollpunkten) uppe i vänstra hörnet, X-axeln pekar åt höger men Y-axeln pekar neråt. (Har du någon gång reflekterat över siffrorna som ändras nere till vänster om bilden varje gång du rör muspekaren? Det är koordinaterna, positionen, för muspekaren som de siffrorna betyder).
Vad har vi då för nytta av detta? Jo, vi behöver förstå lite om axlarnas riktning för att få skuggningen att hamna åt det håll vi vill.  Jag brukar alltid låta min skuggning ligga snett neråt till vänster. Om jag vill att skuggan ska falla till vänster om min body så är det i motsatt riktning mot X-axeln, därför behöves ett negativt värde på ”Offset X”. Jag knappar in -28. Ju lägre siffra, tex. -50, desto längre skugga (”solen” står lågt). Vill jag också att skuggan ska falla neråt från bodyn så är det i samma riktning som Y-axeln, därför har jag ett positivt värde på ”Offset Y”.
”Blur radius” handlar om hur skarp kant skuggan får. Ett lågt värde betyder skarpare kant, ett högt värde gör att skuggan mer flyter ut i bilden. Prova dig fram till någon siffra du tycker ser snygg ut. ”Opacity” betyder genomskinlighet, här väljer man hur svart skuggan ska vara, högt tal=svartare, lågt tal=ljusare grått eller nästan vitt.

 

ScreenShot044

16. Nu är bilden klar, fint va! Två små saker kvar…

 

ScreenShot045

17. Om du vill lägga ut din bild på din blogg eller sociala medier vill man oftast skala ner den, facebook tex tycker inte om bilder som är större än ca 1000×1000 pixlar ungefär. Jag brukar välja en bredd (width) på 800, mer är inte nödvändigt.

ScreenShot046

18. Glöm inte att spara din bild, (Save As) så har du kvar originalet om du skulle vilja greja mer med den. Lycka till!

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010