Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Att fodra en luva som har dragkedja ända upp

När jag gör inlägg om mina heldressar och luvjackor har jag fått frågan om hur jag gör med fodret i luvan för att få det snyggt. Jag tänkte visa med bilder (många bilder blev det…) hur jag gör. Vill med en gång säga att det säkert finns smartare och snabbare lösningar men det här sättet funkar för mig och blir snyggt. Kommentera gärna och tveka inte att säga till om du tycker det är otydligt.

 

De första bilderna visar jag bara snabbt stegen som kommer före själva fodringen, dvs sy fast ytterluva och dragkedja.

Vi börjar att sy ihop ytterdelarna räta mot räta och likaså fodret.

Sy fast ytterluvan i halsen.

Dragkedjan sys fast nerifrån och upp. Ändarna kan man vika in alternativt klippa av och gömma med fodret sen. Här är de invikta för jag råkade ha tur att dragkedjan blev exakt så lång som själva dressen. Är dragkedjan för lång är det bara att klippa av några taggar, det spelar ju ingen roll eftersom kläppen inte kan åka ur ändå.

Viktigt att skarvarna hamnar parallellt vid luvkanten.

Börja högst uppe vid toppen av luvan. Vik in och nåla fast motsvarande del på fodret. Skarven på fodret och ytterluvans skarv ska ligga mittemot varandra.

Sedan går jag längst ner till mitten (där storlekslappen brukar sitta) och nålar fast fodret så det täcker overlocksömmen. (Stickningen kommer alltså hamna på överlocksömmen.)

Sedan nålas resten av luvan fast. Eftersom vi syr med vanlig hushållsmaskin kommer jerseytyget (fodret) töja sig mycket mer jämfört med collegetyget. Därför nålas fodret lite sträckt. Om vi inte gör detta kommer det bli bubbligt överallt.

 

Jag brukar nåla nästan ända ner till hörnen men spara ca tre cm. Då nålar jag från nedre mitten och ut mot kanten. På det viset ser jag hur mycket överflödigt foder jag får. Överflöd får man eftersom vi sträcker i fodret, på båda ledder, jag brukar klippa lite godtyckligt, oftast mer på längden än nertill. Vik sedan in hörnet och placera det i linje med överlocksömmen i halsen, nåla.

Mycket nålar blir det. Inte riktigt min stil, jag struntar  helst i nålar men i det här momentet behövs det. Storlekslappen kom jag ihåg den här gången.

Sy stickningen runtom, från insidan av luvan. Jag börjar ett par cm från mitten längst upp för att slippa börja på en tygskarv. Tänk på att ha rätt färg i undertråden som stämmer med yttertyget :-) Kolla också att du får med yttertyget hela tiden.

I hörnet är det lite extra noga att se till att sömmen blir snygg från yttersidan. Lite svårt att göra det i detta läget, men man vill ju att sömmen nertill ska hamna parallellt med skarven yttertyg-hals.

I avslutet får jag nästan alltid en liten rynka, jag tror man behöver sträcka jerseyn lite mer än man tror.

När väl fodret har stickats fast är det dags för stickningen längs med resten av dragkedjan. Börja i hörnet av stickningen, nu från yttersidan. Nålen pekar på start. Gör samma sak på andra sidan. Uppifrån och ner där också.

Snart klar!

Så där! Egentligen borde undertråden längs med dragkedjan från halsen och ner varit vit förstås men jag litar inte riktigt på min hushållsmaskin just nu, ofta syns undertråden från rätsidan och det är ju inte så snyggt med vita prickar på ett marinblått tyg.

Och så blev den klar, en heldress med marint tema, till barnens lillkusin. Hoppas på mysiga kvällar i båten ”Mimma” iförd den!

 

 

 

 

 

 

 

Fräscha bilder på fräscha heldressar!

Dessa bilder tänker jag låta tala för sig själva, fotograf David Zandén har tagit dem och jag är glad och stolt att mina heldressar får visas i en sån snygg förpackning!

 

Heldressar till Naomi

Två heldressar i olika rosa nyanser har jag sytt nyligen. Även idag ska jag sy heldressar med namn på ryggen- bäst att sätta igång när Lillebror sover!

 

Rosa heldress

Här kommer en heldress till en liten Naomi som drar stl 92. Dressen är skickad och emottagen och jag blev så glad när jag fick respons för då ville Naomis mamma ha ytterligare en till i samma storlek fast lite andra färger. I höstas hade jag väldigt många beställningar på dessa dressar så jag tog en paus innan jul. Nu är jag taggad igen och tar gärna emot fler heldressbeställningar (liksom annat också såklart!).

Fredagsmys med heldressar

Idag var det tänkt att min bebis skulle komma. Det verkar inte som den gjorde det så då fick jag ju en extra dag att göra lite beställningar. Båda dessa dressar har sin utgångspunkt i min vanliga heldress med lite modifieringar. Den svarta är likadan som den gröna i förra inlägget och är sydd i svart jogging och det nya fräscha turkosa stjärntyget från bla Jofotex. Det jag skulle tänka på om jag köper ett plagg i dessa skarpa färger som svart och vit är att lägga med en Color Catcher för att inte tygerna ska färga varandra. Jag tvättar alltid alla tyger innan jag syr i dem men det skulle ju vara tråkigt om det vita blev dassigt i färgen.

 

Den andra dressen är sydd i velour och önskemålet var att istället för luva sätta dit krage. Så här i efterhand ångrar jag lite tygvalet för det är väldigt svårt att sy dragkedja i velour och matcha ficka och kragbörjan till höger och vänster om dragkedjan. Jag tänkte ändå efter före och strök på mellanlägg men det hjälpte inte hela vägen. Så helt nöjd är jag inte även om dressen blev väldigt söt med sina ränder.

Heldress till lilla knodden

Idag tillbringade jag 1,5 h på golvet i vardagsrummet och klippte ut heldressar och lite mössor. Jag förvånas igen över hur lång tid det tar att bara klippa ut alla delar innan man kan börja sy. Idag kunde jag dock kolla/lyssna på film under tiden och jobba helt ostört, skönt! Fyra heldressar ska det bli så småningom men idag hann jag bara klart den till min egen i magen. Jag började med den eftersom stl 56-dressarna är lite annorlunda mot de vanliga jag gör. Dragkedjan slutar i halsen, jag gör en liten flärp för att skydda längst upp och jag var inte hundra säker på att jag kom ihåg hur man gjorde. Det gick rätt bra men krävde lite extra tankemöda just där luvan, dess foder, flärpen och blixtlåsen möts.

Den limegröna joggingen och mudden är från Stoff & Stil och det hallonröda fodret har jag köpt på Jofotex. Det senare är nytt och jag har aldrig sytt nåt i det förut men kvalitén verkar härlig och jag gillar färgerna tillsammans.

 

 

Grå heldress

Jag är nog lite tjatig som mest visar upp heldressar eller kläder i stl 50 här för tillfället men det är ju så mina dagar ser ut så då får det bli så. Den här dressen är ivägskickad till Alingsås, utprovad och godkänd (glad och lättad för det såklart). Grå jogging i kombination med de röda fordonen från Jny blev så snyggt och stilrent tycker jag. Beställaren ville ha en liten applikationsdetalj på fickan så då fick fordonen gå igen där också.

Jag vet inte riktigt hur många heldressar det blivit nu men ganska många är det. Varje gång jag gör en ny så lär jag mig nåt nytt, antingen nåt sytekniskt som förenklar och gör jobbet snabbare eller också lär jag mig nåt nytt om storlekar och passform. Det kanske är därför det fortfarande är roligt att sy dessa heldressar!

Tuff heldresstjej!

Igår fick jag besök av alla systrarna som hade beställt varsin heldress. Det visade sig att den minsta dressen (stl 68) satt perfekt men de två största dressarna var för stora, framförallt längdmässigt. Som tur var gick det lätt att justera genom att sy upp grenen och bara korta benen. Så här fin blev fyraåringen, den äldsta! Jag har även blivit lovad en bild på alla tre så småningom, ska bli roligt att se!

Heldress

Ja, här kommer den första av tre likadana heldressar. Tre systrar ska ha dem och enda skillnaden förutom storlek är en applicerad bokstav på framsidan. Som vanligt är jag lite osäker på storleken (92) men i detta fallet går det lätt att ändra om det skulle behövas eftersom systrarna är goda vänner till familjen.

Den här gången gjorde jag ett moment i taget på alla tre dressarna men sen blev jag så sugen på att se nåt färdigt så jag fortsatte från dragkedjemomentet och sydde ihop M-dressen i sidan och sydde på muddarna- klart! De andra två ska nog bli färdiga i morgon!

Yttepytte-heldress

Den här lilla heldressen är lite annorlunda än mina vanliga. Anledningen är att beställaren ville ha stl 56 och då tyckte jag att man borde skydda halsen för dragkedjan vilket gjorde det omöjligt för den att fortsätta upp i luvan. Den lilla flärpen längst upp i halsen var lite klurig att lura ut hur den skulle se ut och jag vet inte ens om jag gjorde på ett smart sätt. Men nu sitter den där och dragkedjan kan inte komma åt halsen. Dressen blev så söt!

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010