Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Sommartopp

För ett par dagar sen kollade jag runt på lite olika bloggar och hittade då Soligs örngottstoppar. En rolig idé som jag ville testa! Tyvärr finns det bara örngott från det senaste decenniet i våra garderober och att klä sig i sängklädesrandigt var inte riktigt min tanke om en snygg outfit!

Jag valde då ett tyg som jag fått i present och utgick från Soligs beskrivning. I ärmarna satte jag svart mudd och halsen svart snedslå med sprund i fram. Jag hade ingen mer svart mudd så jag klippte till mer av tyget på tvären och satte dit längst ner, vilket blev bra tycker jag. Den här var hemskt enkel att göra och kan varieras i det oändliga. Jag kommer nog göra fler tror jag!

Klöverklänning

En rejäl förkylning stoppade lördagens ursprungliga planer och jag fick stanna hemma och vila. Med lite piller i kroppen piggnade jag till och det blev lite sytt, bland annat en ljusblå klänning med klöverblommor på.

Mönstret är detsamma som den rutiga och tyget hittade jag hos en kompis mamma som på sin loppis har en otrolig mängd kläder  och lite tyger från flera decennier tillbaka. Jag hade ingen snedslå som passade så jag gjorde en själv av mörkt jeanstyg. Klänningen är stl 80, om någon vill ha den säljs den för en hundring.

Smala muddbyxor

I lite olika butiker har jag sett en smal modell på muddbyxa som jag tycker är så charmiga på små personer. Idag gjorde jag själv ett försök, med en liten extrabit i grenen som många byxor har som gör att passformen blir lite bättre. Det var lite klurigt att få dit den snyggt men det gick. Benen är långa men jag vek upp mudden ett varv så blev det lagom.

Nu ska vi ut på marknad i det fina vädret!

Rutig klänning version 2

Den förra rutiga klänningen blev ju borttingad till en god vän med två döttrar. Såklart ska ju Lillasyster också få en i samma tyg men lite annorlunda. Den här gången skippade jag både infodring och blixtlås och la istället till en röd snedslå. Detta gjorde att jag nästan helt fick göra om mönstret, det är egentligen bara A-linjen som är likadan. I bak gjorde jag ett sprund, Gekkostyle, vilket funkade utmärkt. Längst upp satte jag en hyska för att hålla ihop det. Den här klänningen är helt fri från tålamodsprövande sprättning och jag är jätteglad med att allt bara flöt på och att jag blev nöjd med slutresultatet!

Solhattar

Här kommer två solhattar till små skruttar som behöver skyddas från solen. De är vändbara med mönstrad lite kraftigare bomull på ena sidan och brun bomullschambray respektive vit lakansväv på andra. Mellan de två lagren är det mellanlägg för att få ännu mer stadga. Kul projekt var det!

Rutig klänning

För några helger sedan var mamma och jag på Frälsis Secondhand och hittade två roliga tyger och lite gamla mönster. Nu har jag prövat ett av dem, en Simplicityklänning med fickor, blixtlås och infodring. Det var inte det lättaste jag gjort, bara blixtlåset frestade tålamodet några timmar när jag försökte följa symaskinens instruktioner för att sy i blixtlås. Det slutade med att jag sprättade upp allt, kollade hur andra har gjort, bland andra Josefin Design och då gick det lite bättre men fortfarande inte helt perfekt.

Storleken är uppskattningsvis ca 86, kan passa upp till 98 tror jag beroende på arm- och halsomfång. Om det är någon som skulle vilja ha den/titta på den säljer jag den billigt, 80 kr. Jag blev ändå ganska nöjd med slutresultatet och det är inte sista gången jag syr en klänning!

Till sist har jag märkt att det varit problem att komma in på min blogg. Bloggsida.se har haft någon typ av problem och det är inte första gången. Det kommer bli så att jag byter domän inom en snar framtid så att jag har större möjligheter att anpassa bloggen till mina behov, just nu är jag ganska begränsad. Hoppas att ni som läser vill följa med till det nya stället även om det innebär lite krångel för er!

Sommarset

Ett steg mot att göra sonens garderob lite somrigare är detta sommarset, ett par denimshorts och ett tunt linne, alltihop kantat med marinblå mudd.

Det vinröda tyget är från Sewzannes och inte så trevligt att jobba i, alldeles för sladdrigt för min smak men väldigt skönt att ha på sig varma dagar. Denimen är underbar, mjuk och skön från Mood. Mudden är från Tygaffären i Linköping.

För linnet har jag utgått från ett mönster i Elmberg/Lidbeck ”Sy enkla barnkläder”. Som vanlig fick jag ta in flera cm i sidan och förlänga en aning. Dessutom kantade jag istället för att fålla då det håller in tyget lite bättre. Shortsen är eget mönster.

Sommarklänning

Efter de senaste dagarnas värmebölja känner man ju bara för att ha på sig svala kläder i tunna material. Jag har länge varit sugen på att göra något med smocksöm så jag gjorde lite efterforskning på nätet för att se vad jag behövde för material och kunskap. Själva tekniken går alltså ut på att sy långa rader av raksöm med tunn resår som undertråd. Vanlig tråd som övertråd. Man lindar då upp resåret på spolen samtidigt som man sträcker den. Det krävdes 1,5 full spole för min klänning.

En klänning blev det alltså, av 1 m tunt bomullstyg. Banden sydde jag av klippta remsor från tyget. Ska man alltid klippa diagonalt när man gör egna band (kallas det snedslå även när man inte kantar?)? Jag gjorde det nu men vet egentligen inte om det är rätt.

En annan rolig sak med klänningen är att jag nu har provat overlockens rullfåll. Det var inte alls svårt att ställa in, det svåra blir kanske att göra om alla standardinställningar till vanlig OL-söm :-D .

Body med applikation

Min syster har en god vän som fick en liten Sigge i april. Nu skulle han få en body med sitt namn på tyckte syster så här är resultatet. Jag gillar färgkombon så det fick bli samma som sommardräkten ett par inlägg ner. Mönstret är från senaste numret av Ottobre.

Bilder på linnetrekvartare

Igår mailade Svägerskan (nu på riktigt!) fina bilder på födelsedagspresenten. Jag hade nog rätt mycket tur i det här fallet för jag hade inte mätt henne på något sätt och ändå satt byxorna som en smäck och vi båda kan känna oss glada och nöjda!

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010