Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Sommartröjor

Av tyget Sommar ville en vän beställa två tröjor till sina söner. Okomplicerad sömnad och underbar kvalité på tyget blir oftast gott resultat :-) I morgon är det 1 juli och jag tar nu lite semester från sömnaden. Det ska bli umgåsande med familj och vänner, en greklandscharter och förhoppningsvis lite segling under dessa lediga veckor. Det ser jag fram emot! Helt kommer jag inte kunna stå emot sömnaden men då blir det kläder till familjen som jag prioriterar! Blogginläggen återkommer i augusti- kanske att jag uppdaterar lite på facebook, gå gärna in och gilla!
www.facebook.com/emstersalster
Ha en skön sommar!

Marin sommartröja

Lillebror fick bli försökskanin till en ny tröja med lite speciell knäppning. Ränder är ju alltid snyggt och är kanske lite extra fräscht på sommaren. Här gjorde jag en helt vanlig tröja och satte bröstficka, utklippt på skrådden. Nästa gång testar jag nog ränderna helt vertikalt, kan nog också bli fint! Knapparna sitter på kantbandet som är en förlängning av halslinningen för att göra huvudhålet lite större. Rolig variant på den vanliga axelknäppningen!

 

Att fodra en luva som har dragkedja ända upp

När jag gör inlägg om mina heldressar och luvjackor har jag fått frågan om hur jag gör med fodret i luvan för att få det snyggt. Jag tänkte visa med bilder (många bilder blev det…) hur jag gör. Vill med en gång säga att det säkert finns smartare och snabbare lösningar men det här sättet funkar för mig och blir snyggt. Kommentera gärna och tveka inte att säga till om du tycker det är otydligt.

 

De första bilderna visar jag bara snabbt stegen som kommer före själva fodringen, dvs sy fast ytterluva och dragkedja.

Vi börjar att sy ihop ytterdelarna räta mot räta och likaså fodret.

Sy fast ytterluvan i halsen.

Dragkedjan sys fast nerifrån och upp. Ändarna kan man vika in alternativt klippa av och gömma med fodret sen. Här är de invikta för jag råkade ha tur att dragkedjan blev exakt så lång som själva dressen. Är dragkedjan för lång är det bara att klippa av några taggar, det spelar ju ingen roll eftersom kläppen inte kan åka ur ändå.

Viktigt att skarvarna hamnar parallellt vid luvkanten.

Börja högst uppe vid toppen av luvan. Vik in och nåla fast motsvarande del på fodret. Skarven på fodret och ytterluvans skarv ska ligga mittemot varandra.

Sedan går jag längst ner till mitten (där storlekslappen brukar sitta) och nålar fast fodret så det täcker overlocksömmen. (Stickningen kommer alltså hamna på överlocksömmen.)

Sedan nålas resten av luvan fast. Eftersom vi syr med vanlig hushållsmaskin kommer jerseytyget (fodret) töja sig mycket mer jämfört med collegetyget. Därför nålas fodret lite sträckt. Om vi inte gör detta kommer det bli bubbligt överallt.

 

Jag brukar nåla nästan ända ner till hörnen men spara ca tre cm. Då nålar jag från nedre mitten och ut mot kanten. På det viset ser jag hur mycket överflödigt foder jag får. Överflöd får man eftersom vi sträcker i fodret, på båda ledder, jag brukar klippa lite godtyckligt, oftast mer på längden än nertill. Vik sedan in hörnet och placera det i linje med överlocksömmen i halsen, nåla.

Mycket nålar blir det. Inte riktigt min stil, jag struntar  helst i nålar men i det här momentet behövs det. Storlekslappen kom jag ihåg den här gången.

Sy stickningen runtom, från insidan av luvan. Jag börjar ett par cm från mitten längst upp för att slippa börja på en tygskarv. Tänk på att ha rätt färg i undertråden som stämmer med yttertyget :-) Kolla också att du får med yttertyget hela tiden.

I hörnet är det lite extra noga att se till att sömmen blir snygg från yttersidan. Lite svårt att göra det i detta läget, men man vill ju att sömmen nertill ska hamna parallellt med skarven yttertyg-hals.

I avslutet får jag nästan alltid en liten rynka, jag tror man behöver sträcka jerseyn lite mer än man tror.

När väl fodret har stickats fast är det dags för stickningen längs med resten av dragkedjan. Börja i hörnet av stickningen, nu från yttersidan. Nålen pekar på start. Gör samma sak på andra sidan. Uppifrån och ner där också.

Snart klar!

Så där! Egentligen borde undertråden längs med dragkedjan från halsen och ner varit vit förstås men jag litar inte riktigt på min hushållsmaskin just nu, ofta syns undertråden från rätsidan och det är ju inte så snyggt med vita prickar på ett marinblått tyg.

Och så blev den klar, en heldress med marint tema, till barnens lillkusin. Hoppas på mysiga kvällar i båten ”Mimma” iförd den!

 

 

 

 

 

 

 

Rosa moln

Till en liten flicka ska detta vagnsset i form av filt och dyna. Trikåfiltar har jag gjort en del nu, de flesta kantade och med namn, en kul och personlig present tycker många. Vagnsdynor i vävt tyg har jag bara gjort enstaka exemplar av och jag experimenterar fortfarande med innehållet för att få den rätta känslan. Här har jag haft i två lager vadd med ett tjockt och fluffigt resultat, på gränsen till för fluffigt tycker jag själv men jag tror att den kommer sittas ner och bli alldeles lagom så småningom. Hålen för remmarna är gjorda som stora knapphål.


Färgerna är samma rosa nyans även om det inte speglas i bilderna. Jag hoppas få lite bilder från vagn och set tillsammans om ett tag!

Giraff-linne

Jag har varit lite dålig på att blogga om allt jag har sytt på sistone, har bara haft småstunder för sömnaden och då har bloggandet kommit lite efter också. I morgon ska jag fira in nationaldagen med åtminstone ett par timmars sytid, det ska bli najs. Vi ska dessutom åka på motordag i Skänninge för sonens skull, det bilintresset går inte av för hackor.  Och föräldrarna har inte gett honom de generna :-)

Idag blir det ett linne av ett, i alla fall för mig, nytt tyg. Det finns i lite olika färgställningar men jag köpte bara det här i gulbrun retrostajl. Linnet blev lite för snävt ringat i halsen, ska korrigera det, i bak blev det fint med lite lite brottarrygg. Det är använt helgen i maj då det var sommar och vi hoppas på att snart få tillfälle att använda det igen!

Kool-kjol

Okej, nu måste jag erkänna att jag är mycket nöjd med senaste alstret! Det var Lollan, en av mina vänner som gav mig en av hennes kjolar och sa: ”Gör en sån här, typ”. Kul projekt men sjukt svårt att hitta galna mönster som bara nästan matchar. Fick lösa två av lapparna på framsidan med två applikationer på ett enfärgat tyg.

I fram har jag alltså klippt isär kjolmönstret och klippt ut tyglappar som jag sedan overlockat ihop. Här är det givetvis extra noga att sömsmånen är lika på alla lappar, annars blir det snett i slutet! (Det blev lite snett i slutet förstås men jag mörkade det fint :-) ). Nästan alla tyger är nån slags viscoseblandning, normalt sett inte så rolig i kvalitén när man syr barnkläder, men till vuxna och när man vill ha ett tungt fall passar dessa tyger faktiskt väldigt bra.

Det är nästan så att jag önskar att hon inte vill ha den, då behåller jag den, hihi. Vi får väl se…Och så lite bilder, håll till godo med dito från mobilen!

 

 

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010