Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Cardigan

Efter en skön julhelg tänkte jag nu visa mitt senaste stora lilla projekt. Jag fick i november en beställning på en svart cardigan med knappar. Jag hade tidigare sytt en annan cardigan till min son och skulle nu göra en till. Nu blev det inte en likadan för jag kände mig osäker på storleken på den föregående. Därför utgick jag från en väst i senaste Ottobre så jag inte behövde oroa mig för storleken åtminstone.
Jag har berättat förut att jag känner mig ganska osäker på att göra knapphål med hjälp av maskinens automatiska och även den här gången slutade det med att jag gjorde på frihand. På något sätt arbetar maskinen med mig den första gången (på provlappen) men när det blir skarpt läge funkar det inte längre. Oerhört irriterande men någon gång ska jag lära mig ordentligt.

En annan lite klurig del var att få kragslutet i fram snyggt. Jag fick läsa flera gånger för att förstå beskrivningen och ändå gjorde jag nog inte helt som det var tänkt men slutresultatet blev ändå okej. Jag gjorde lite förändringar i mönstret, bland annat att sätta dit ärmar, ta bort muddkanter och smalna av en aning. Jag upplever att detta blev en normal 86:a till slut och beställaren blev glad!

Supportermössor

I vår lilla familj har vi turen att få ha två extraföräldrar till Julius som mer än gärna tar hand om honom när den vanliga mamman och pappan är ute på annat tex sjunger i kör eller sportar. Dessa extraföräldrar behövde nåt som kan värma deras öron när de går på hockey (tyvärr fel lag men vad gör man…) och därför fick de dessa i julklapp.

Själva Hv-applikationen var rätt så pillig att få ihop men det gick till slut. Den vita mössan är ju inte så utmärkande just för Hv71- i Linköping vill man kanske inte skylta med en Hv-mössa varje dag :-) Den blå är fodrad med jersey och den vita med fleece. Jag måste komma ihåg till nästa gång att öka bredden mer än jag tror när jag fodrar med fleece. Mössorna är testade och godkända men kameran ville inte ta några fina bilder så det får duga med en livebild på Julle.

Namnbyxa

En liten tvååring ska få en julklapp i form av en tröja med svartvita elefanter och mysbyxa med sitt namn på. Namnet är applicerat med hjälp av vliesofix från Bibbis, en riktigt bra grej för att tyget inte ska korva sig under nålen. Tröjan blev aldrig fotad men jag har visat en likadan förut. Svart velour från Jofotex.

Onepiece…

…som det så trendigt heter, här som en grön velourdress i stl 92. Jag har gjort en tidigare till min son i blått och fick en önskning om en grön till en liten tjej.
Det är väldigt kul att göra såna här lite mer pilliga projekt där man verkligen måste tänka två steg före (alternativt läsa Ottobrebeskrivningen- eller både och i mitt fall…) Allt förflöt väl och jag kom till och med ihåg att kragmönsterbiten är alldeles för kort till halsen så den förlängdes raskt och det blev bra.

Både ben och armar är förlängda och uppvikbara muddar påsatta för att räcka extra länge. Klädpaketet har kommit fram och blev till belåtenhet- så kul!

Pösjeans till baby

En av mina vänner önskade sig pösjeans med marinblå muddar till sin lille kille. Marinblått trodde jag definitivt fanns i muddgömmorna men icke. Därför gjorde jag två par i andra färger, turkos och röda så fick hon välja. Det slutade med hon ville ha båda och det gick ju bra det med :-)

Jeanstyg från Tygaffären och mudd från Stoff och Stil.

Randig tröja

Ikväll sydde jag en helt vanlig tröja till sonen, utan axelknäpp för det tycker jag oftast inte krävs på stl 86. Han är i stort behov av både tröjor och byxor just nu men snart är det jullov och förhoppningsvis blir det lite sytid då!

Bilden ovan är bättre återgiven i färgerna. Jag tror att tyget kommer från Jofotex.

Romantiska gardiner

Jag ska bekänna en sak. Under alla år jag har bott själv har jag inte sytt en enda gardin. Det gör min mamma. Man skulle kunna tro att den saken skulle ändras när mina föräldrar gav mig Husqvarnan för två år sen. Men nej. Gardiner är tråkigt och jag vill inte sy tråkigt. På nåt konstigt sätt tror jag mamma tycker det är ganska kul att sy mina, kanske främst för att det blir lite fint :-)
Tills igår kväll. Då sydde jag min första gardin, av ett secondhandfyndat barnlakan för 25 kr. Hos några vänner såg jag för ett tag sen ungefär en sån här och blev så inspirerad att jag gjorde slag i saken.

Jag började med att klippa av den delen som den snygga brodyren sitter på och fållade kanterna. För att sen få till den bakomliggande gardinen med en tillräcklig längd för att kunna rullas fick jag skarva en del i lakanet och en del av det syns tyvärr på det färdiga resultatet. Men inte på håll… Jag fållade den här delen också och klippte sedan ut och fållade långa remsor som skulle knytas om. Efter det sydde jag en kanal för gardinstången. När allt till sist skulle sys ihop la jag först två remsor underst, på dem den stora gardinen, sedan de två andra remsorna och överst den broderade gardinen. Sen sydde jag en raksöm strax under kanalen och klart!

Det som är kvar innan jag känner mig helt nöjd är naturligtvis en ordentlig strykning men sedan behövs en längre rundstav, två presentpappersrullar är inte optimalt :-) Men i övrigt är jag riktigt nöjd. Och ikväll kommer mamma och pappa på helgbesök!

Åkpåse till sovstunden

På Julles förskola sover barnen utomhus vilket är jättebra tycker jag. I vår familj har vi dock aldrig sövt honom utomhus så det kom lite nya behov klädmässigt. Dels fleecedressen i förra inlägget och dels en ny åkpåse. Vi var runt i lördags för att hitta en bra men de flesta var lite korta tyckte vi. Då fick jag åka hem och spåna på en modell som var tillräckligt enkel för att jag skulle fixa det men ändå funktionsduglig och lite snygg. Här är alltså resultatet, inte riktigt klar än men jag tänkte vänta tills han har testsovit några gånger.

Modellen gjorde jag alltså själv men jag såg en åkpåse från Babytravel som jag tog inspiration från gällande silhuetten och dragkedja på mitten. Anledningen till att påsen är lite speciellt skuren längst upp är att man ska kunna sätta en dragkedja eller knappar så att huvudet omgärdas av gosigt tyg.
Yttertyget är ett mörkblått manchestertyg som jag fått av mamma för länge sen. Innertyget är ljusblått cuddle fleece från Ohlssons.

Fleece att sova i

Idag var det min tur att få följa med till dagens förskoleinskolning. En för min del lugn stund med kaffekopp i handen inomhus medan Lillen fick leka med fröknar och barn utomhus. Idag var det ju inte lika bitande kallt ute som det varit de senaste dagarna. Mycket information blev det och en del nytt behöver införskaffas. Bland annat sover barnen ute för det mesta och då kan det vara bra med en fleecedress i åkpåsen. Det blev dagens uppgift (efter att ha gjort klart en av beställningarna, mer om det en annan dag). Grå fleece från Tygaffären och mudd från Stoff och Stil i bränd orange blev byxa och jacka.

Fortfarande är jag ingen stjärna på blixtlås men idag behövde jag bara sprätta en liten snutt efter att ha satt dit den ut och in :-)

Dressen är lite stor fortfarande, sydd i stl 92 men förhoppningsvis kan han ha den hela säsongen.

Fordonsmössa

Jaa, jag har bara två mössor att bjuda på ikväll, det har varit galet mycket att göra de sista veckorna och det har inte blivit mycket sytid över. Dessa syddes hursomhelst ikväll och i vanlig ordning blev det två stycken av samma sort. Tyvärr inte bara för att vara effektiv utan för att den första blev för liten. Mössan är till en vuxen man som önskade sig svart eller grått. Och det ska han få förstås men jag kunde inte låta bli att fodra den med de snygga olivgröna fordonen, vilket också passar bra till hans yrkesval, hihi. Om han vill vara lite crazy nån dag går det bra att vända mössan ut och in för skarven sitter på den svarta sidan över namnlappen.

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010