Beställningar

Vill du köpa emsterkläder? Maila emster@hektor.org med dina önskemål!

Emsters Tyger

Fickmuddisar

Idag bjuder jag på några vanliga fickmuddisar. Vanliga men visst blev de fina! Dessa ska till en kund som har beställt många saker nu- så roligt, och färgmatchningarna är hennes önskning.

De röda byxorna nedan är just till storebror. Fickor på byxor är helt klart nödvändigt när man har så mycket bilnycklar som han. Jag testade att muddkanta istället för kantbanda men det blev inte lika snyggt tycker jag. Dessutom borde jag tagit en avvikande färg på kanten men det får bli på ett par andra byxor.

Idag ska det nog bli lite sytt av, storebror är på dagis och lillungen verkar sova i sin vagn för stunden. Ha en fin dag!

 

Födelsedagspresent

Idag var familjen på kalas för en nybliven treåring. Det var storebrors dagiskompis som fyllde. Från oss fick han naturligtvis hemsytt :-) Jag tänker nog inte att jag alltid ska ge folk Emsters Alster-plagg, då blir kanske inte sonen så poppis till slut men idag fick det bli en stjärnt-shirt med två applikationer på. På framsidan initialen till hans förnamn och på ryggen en trea. Visserligen var det inga bilar i paketet men jag hoppas han blev glad ändå!

Bärsjal bästa grejen

Förra gången vi hade en mini i huset var det aldrig aktuellt med bärsjal, istället använde vi storkusinernas babybjörn från tidigt nittiotal. Stentvättad denim (oväntat snyggt faktiskt) och semiergonomisk så här i efterhand. Vi är jätteglada att vi fick använda den och vi gick många vändor upp och ner i trappan med gott resultat för det mesta. Sedan dess har jag läst på om bärsjalar och även testat några olika som kompisar har använt. Eftersom det känns onödigt att köpa en dyr ny när man kan sy en egen köpte jag bomullstyg, nån slags sweatshirtvariant, och gjorde min egen design med grön e-slöjd-trikå som en stor applikation mitt på.
Både mannen och jag har testat den och godkänt känslan. Det är verkligen jättemysigt att ha barnet så nära och dessutom skönt för ryggen. Barnet sitter i så kallad grodposition vilket ska vara bra för ben höfter eftersom det avlastar på rätt sätt. Ergonomiskt för både bäraren och barnet alltså. Dessutom inte alls krångligt att knyta på. Så här ser det ut!

 

 

Och så här ser den ut!

Stjärnbodyn testades idag och passade ganska bra! Jag är glad att den var lagom på bredden men den var åtminstone ett par cm för lång. Sonen är enligt färska uppgifter från vårdcentralen 54 cm lång. Mönstret är en stl 50, från det senaste numret av Ottobre så om nån tänker sy den modellen kan det vara idé att korta av midjan lite grann för att den verkligen ska passa en liten nyföding. Snabbsprundet i halsen går snabbt att göra och ser ändå arbetat ut. Nu längtar jag bara efter mina nya knappar, det hade varit pricken över i att matcha färgmässigt med!

Stjärnbody

Konstigt nog verkar det aldrig finns nog med bodysar i Lillebrors garderob trots att jag sytt en hel del och fått en hel del. Därför gjorde jag en ny idag efter att ha sett en så fin på en annan syblogg i just den här färgkombinationen. Jnys blå stjärnor med röda kantband är snyggt tycker jag! Storleken har jag inte provat än men det ska vara en 50 så förhoppningsvis passar den!

 

Lapptäcke till tvättstuga…

…kanske inte det vanligaste stället att hänga upp ett lapptäcke men jag har en bra förklaring :-) Vårt (enda) badrum är väldigt litet men hittills har det funkat ganska bra att sköta blöjbyten och förvara alla bebissaker där. Tills nu när det helt plötsligt blir nästan dubbelt så mycket blöjor och kläder som ska samsas. Därför har vi uppgraderat vår tvättstuga (som är lika liten) med en toalett och satt en bänkskiva längs med ena långväggen. Eftersom lapptäcket inte sitter uppe än bjuder jag inte på bilder på rummet idag utan bara på själva täcket. Och anledningen till att jag vill ha ett vadderat lapptäcke på tvättstugeväggen är att det fortfarande är lite kalt och ekigt. Jag tror det kan bli lite bättre så här.

Det mönstrade tyget hittade jag på Åhléns och de enfärgade är IKEA-tyger. I varje hörn satte jag en öljett så att upphängningen skulle bli snygg.

 

 

Hjälmmössa- att vara eller inte vara

Jag har aldrig riktigt gillat konceptet hjälmmössa utan har tyckt det oftast ser lite fånigt ut. Men så härom dagen sprättade jag isär en gammal och sydde en likadan fast mycket mindre, så den skulle passa huvuden på helt nyfödda och då blev det inte så dumt ändå. Tågtyget är ju alltid fint och med två dekorsömmar blev det lite roligt. Dessutom är de ju väldigt praktiska, det inser jag ju.

 

Vår lille nying

Förra fredagen kom han så, efter att ha trivts fint i magen 5 dagar över tiden. Lite överraskande vägde han 3910 g men var bara 50 cm lång. Helt perfekt och lite lagom lik storebror till utseendet. Jag har ju sytt lite byxor och bodys till honom och generellt kan man säga att byxorna passade perfekt nu och bodysarna är lite stora, framförallt vida i ärmarna. Därför var jag tvungen att göra om mönstret lite till (som utgår från en gammal hm-body) så att det passar vår plutt nu. Så här blev det.

 

Jofotex tåg kan man numera hitta lite varstans och när jag såg tyget på Ohlssons köpte jag en meter, gillar det jättemycket! Bodyn är kantad med svart jersey, smalare än vanligt och med enkel täcksöm. Byxorna är vanligt joggingtyg med mudd uppe och nere.

Tjejkit!

Precis i dagarna som vår minste skulle titta ut kom en beställning på lite tjejkläder till en liten nyfödd. Vi kom överens om det cerisea stjärntyget och det skulle vara klänning, dregglis och mössa, allt i ministorlek. Vår lille kille kom i fredags morse och han har hunnit prova igenom en del av det jag sytt till honom. Än har jag ingen bra bild att bjuda på så det får vänta till nästa inlägg. Däremot bestämde han sig för att sova i tre timmar på eftermiddagen idag, samtidigt som storebror var på dagis, vilket betydde att jag kunde färdigställa tjejkitet. Bra jobbat, pojkar!

Det som kändes nytt i klänningen var att jag bara kantade med en nål i täcksömsmaskinen  istället för tvillingsömmen som är det vanligaste. Anledningen till det är att jag tror tvillingsömmen och kantbandet skulle se klumpigt ut på så små kläder. Dessutom är det mycket kantning, både runt hals och ärmar så jag valde att göra det vita så smalt som möjligt. Jag vet inte om man ser det utifrån bilden men kantbandet är bara ca 7 mm brett nu.

Amningstopp

Häromdagen fick jag en amningstopp av en av de andra dagisföräldrarna. Jag blev glad och kom samtidigt på att det där med kläder till mig själv har jag inte riktigt tänkt på. Toppen provade jag direkt och det kändes att det var bra kvalitet. Senare försökte jag rita av den och göra ett mönster så jag kunde sy en likadan. Det här är resultatet, ett helt okej första försök. Det blir ingen livebild nu när jag fortfarande har magen full av bebis men det kommer. Det jag ska tänka på nästa gång är att göra nederdelen av framsidan lite tajtare, främst över bysten så den delen håller åt lite. Men på det stora hela är jag nöjd. Tyget är jättehärligt, från Stoff & Stil, hoppas att det håller färgen bra!

 

Facebook

Instagram

Instagram

Totalt antal besökare sedan juni 2010